De 5 mooiste natuurgebieden in het Noorden

Het Noorden heeft veel verborgen schatten die unieker zijn dan onze bekende weilanden en dorpen. Van uitgestrekte heidevelden tot rustgevende wateren, Noord-Nederland heeft dé ideale natuurgebieden om volledig van te kunnen genieten. Lees onze blog en ontdek waarom het Noorden óók voor jou een regio is met verschillende mogelijkheden!

1. Het Leggelderveld en het blauwe meer in Drenthe

In het hart van Drenthe ligt het Leggelderveld: een uitgestrekt natuurgebied dat bekendstaat om zijn heidevelden, grasland, veenputten, bos en hoogteverschillen van tot wel vier meter door zandverstuivingen. Dit gebied is ideaal voor lange wandelingen en fietstochten.

Midden in dit natuurgebied ligt het Blauwe Meer, ontstaan door de zandwinning van een kalksteenfabriek in 1905. Na jarenlang onafgebroken werk van zandzuigers werd het Blauwe Meer gevormd. De opvallende blauwgroene kleur van het meer is te danken aan het plaatselijk voorkomende mineraal en de diepte van het meer. Het Blauwe Meer is een populaire plek voor zwemmen en recreatie, waar natuur en ontspanning samenkomen.

Het Blauwe meer

2. De Lemelerberg in Overijssel

Een gletsjer baande zo’n 150.000 jaar geleden zijn weg naar beneden en maakte een bult van zo’n 80 meter hoog. Het resultaat hiervan? De Lemelerberg. Een groot natuurgebied met een heidelandschap, schapen en veel cultuur. Jaren geleden gebruikten bewoners dit landschap om te leven. Terwijl hun vee aan het grazen was, verzamelden zij hooi om hun dieren te voeren. Later gebruikten ze dit hooi ook om zand en grind te winnen. Het werd zo’n populaire plek dat zelfs het handelsverkeer over de heide ging.

Inmiddels heeft Europa De Lemelerberg uitgeroepen tot een Natura-2000 gebied. Met deze benaming heeft De Lemelerberg de kans gekregen om zichzelf duurzaam te herstellen en te beschermen. Wanneer je door het landschap wandelt, heb je een grote kans om één van de negen kuddes heideschapen te ontdekken, maar één ding is in ieder geval zeker: je ervaart de rust die Overijssel te bieden heeft.

De Lemelerberg 

3. De waddeneilanden in Friesland

Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog: vier eilanden van Friesland met elk hun eigen cultuur en charme. Het biedt de mogelijkheid om uit te waaien, te rusten en actief te genieten van de omgeving. Met talloze wandelpaden en fietsroutes is een dagje weg naar één van deze eilanden een voor de hand liggende keuze.

Met een boottocht van anderhalf uur bereik je het kleinste Waddeneiland van Nederland: Vlieland. Dit eiland heeft slechts één dorp, waar auto’s beperkt zijn en de natuur de overhand heeft. Ook Schiermonnikoog is relatief klein, maar biedt alsnog 30 kilometer aan fietspaden en heeft het breedste strand van Europa. Op de kleine eilanden beleef je genoeg, met ruimte voor ontspanning en avontuur. Voor wie liever een groter eiland met meer dorpen verkent, is Terschelling de ideale bestemming. Met 70 kilometer aan fietspaden en een bevolking van 5000 inwoners, bestaat dit eiland toch voor 80% uit natuur. Ook Ameland is levendig met zijn grote bevolking. Het biedt volop mogelijkheden voor sportievelingen als rustzoekers. Lange fietspaden, diverse eetgelegenheden en rijke cultuur maken Ameland ideaal voor een weekend weg.

Ameland

4. Lauwersoog in Groningen

Gelegen op de grens van Friesland en Groningen, is het een unieke bestemming waar land en water samenkomen. Dit natuurgebied staat bekend om zijn rijke vogelpopulatie en uitgestrekte wateren. Het is dé plek voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Het gebied beschikt over meerdere mogelijkheden om de natuur op een actieve manier te verkennen. Je kunt langs de oevers van het Lauwersmeer wandelen en fietsen door de omliggende bossen. Ook is Lauwersoog de geschikte plek voor waterliefhebbers. Vaar met boten over de wadden, bekijk de zeehonden of doe mee aan de ‘’Get Wet Experience’’. Ervaar het avonturenleven dat Lauwersoog jou te bieden heeft.

Lauwersoog

5. De Eese in Overijssel

Landgoed De Eese is een groot, uniek natuurgebied waar je veel kunt beleven. Je kunt wandelen in de uitgestrekte bossen, de historische tuinen met bijbehorende gracht verkennen of een bezoek brengen aan het indrukwekkende landhuis. Ook de paars gekleurde heidevelden zijn vooral in de zomermaanden een bezienswaardigheid die je niet wil missen.

Het hoogtepunt van het landgoed is de uitkijktoren. Vanaf de top heb je een uitzicht over de vier noordelijke provincies: Drenthe, Overijssel, Friesland en Groningen. Elk van deze provincies heeft op zichzelf al zoveel te bieden. Vanuit dit uitzonderlijke perspectief zie je de kracht van Noord-Nederland in één oogopslag. Het is een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen.

Landgoed De Eese

Wil jij het maken in het Noorden en ook deze natuurgebieden ervaren? Bekijk de openstaande vacatures

Krijg jij geen genoeg van de mooie natuurgebieden die het Noorden jou te bieden heeft? Maak dan de stap om je te ontwikkelen in de industrie van het Noorden en ervaar de rust, maar ook de kansen en mogelijkheden die we hier te bieden hebben. Kijk bij onze vacatures om te ontdekken waar we jouw hulp bij kunnen gebruiken of neem contact op. Ben je er klaar voor om het te maken in het Noorden? Laat het ons weten.